Skadelige stoffer i næringsdrikker
Om forfatteren:
Margit Vea er en aktiv samfunnsdebattant, forfatter og formidler av kosthold og helse. Hun har over 20 års foredrag- og kurserfaring, samt drevet veiledning innen kosthold og helse. Margit Vea har skrevet flere bøker, var i flere år fast spaltist i Aftenposten Junior og tidligere Dinmat.no. Hun har laget flere matprogram på Matkanalen.tv.
Ønsker du foredrag, kurs eller veiledning? Ta kontakt på e-post: margit@margitvea.no
⭐️⭐️⭐️
Matindustrien elsker stoffet maltodekstrin, som nå forskere ser skader tarmveggen og forstyrrer mikrobiomet i tarmen. Stoffet øker fortjenesten, sødmen, gjør produktet mer fyldig, tykt og holdbart. Næringsdrikker, anbefalt syke og underernærte, som gis på blå resept, er eksempler på produkter som kan inneholde maltodekstrin.
Maltodekstrin er et karbohydratholdig stoff, et polysakkarid, som ofte brukes som erstatning for sukker. Stoffet utvinnes fra stivelse i mais, ris, potet eller hvete. Selv om det utvinnes fra planter, er det ultrabearbeidet. Først kokes stivelsen, deretter tilsettes varmestabile syrer eller enzymer for å bryte den ytterligere ned.
Ny studie viser at maltodekstrin reduserer slimproduksjonen og kan forandre vevet i tarmveggen, samt øker faren for betennelse tarmveggen, mucosaen. Det svekker tarmbarrieren og øker risikoen for å utvikle lekk tarm og andre tarmsykddommer som ulcerøs collitt, Crohns og IBS.
Maltodekstrin finner vi i sportstilskudd og bearbeidede produkter som næringsdrikker anbefalt syke, små barn og andre som trenger å gå opp i vekt. Selv barn med Crohns og andre lignende sykdommer i tarmen, blir anbefalt næringsdrikker som inneholder Maltodekstrin.
Næringsdrikker gis på blå resept til pasienter, barn og voksne. Bare i løpet av de to siste ukene har jeg møtt foreldre som er blitt anbefalt å gi barnet sitt næringsdrikk. Det ene barnet hadde Crohns, den andre var undervektig.
Denne studien viser at maltodekstrin (MDX) øker forekomst og alvorlighetsgrad av urserøs kolitt. Stoffet skader mikrobiomet. Denne favorittingrediensen til matindustrien, deriblant Nestlé, endrer sammensetningen av mikrober, mangfoldet av fordelaktige bakterier blir redusert. Antall slimproduserende celler reduseres og forskerne registrerte også økt mikrobiell aktivitet i tarmveggen.
Inntak av maltodekstrin reduserte antall begerceller, encellede kjertler som sitter i tarmveggen, luftrør og bronkier, celler som produserer slim som fungerer som glidemiddel og beskytter det omkringliggende epitelet, slimhinnene. På den måten bidrar stoffet maltodekstrin til at sykdomsfremkallende patogener når tarmbarrieren, den innerste veggen i tarmen (mucosa). Redusert slimproduksjon er et kjennetegn, symptom, på blant annet ulcerøs kolitt.
Dette tyder på at maltodekstrin har en direkt negativ effekt på tarmepitelet som resulterer i en svekket slimbarriere og økt risiko for lekk tarm.
Går man på internett og søker etter næringsdrikk for pasienter med Crohns og ulcerøs kolitt, så er maltodekstrin nettopp en av hovedingrediensene i flere produkter som anbefales foreldre å gi barn med mage- og tarmsykdommer.
Her er et eksempel på innhold i en næringsdrikk som anbefales pasienter med Chrons (gjør gjerne et søk selv):
Ingredienser i Nutriddrink Multi Fibre Næringsdrikk sjokolade:
Vann, maltodekstrin, kumelkprotein, sukker, vegetabilske oljer (raps- og solsikkeolje), fiber (inulin, oligofruktose, resistent stivelse, soyapolysakkarider, akasiegummi, cellulose), Sjokolade, aroma, emulgator (soyalecitin), surhetsregulerende middel (sitronsyre), kaliumsitrat, magnesiumklorid, kalsiumhydroksid, kolinklorid, karotenoider (inneholder soya) (betakaroten, lutein, lykopen), dikaliumhydrogenfosfat, trikalsiumfosfat, natrium-L-askorbat, stabilisator (karagenan), kaliumhydroksid, natriumsitrat, kaliumklorid, jernlaktat, sinksulfat, nikotinamid, retinylacetat, kobberglukonat, DL-a-tokoferylacetat, natriumselenitt, mangansulfat, kalsium-D-pantotenat, kromklorid, D-biotin, kolekalsiferol, tiaminhydroklorid, pteroylmonoglutaminsyre, pyridoksinhydroklorid, cyanokobalamin, natriummolybdat, natriumfluorid, riboflavin, kaliumjodid, fytomenadion.
Det er ikke kun maltodekstrin som trigger betennelser i næringsdrikkene. I tillegg har vi betennelsesfremmende vegetabilske oljer, tilsetningstoffer som karregenan (kunne skrevet en egen artikkel om det), og ikke minst kumelkprotein som vi vet er svært utfordrende for tarmen å bryte ned, særlig for de som sliter med betennelser og dysbioser (ubalanse i mikrobiomet).
En generell regel er at vi ikke bør innta en matvare som har flere enn 5 ingredienser. Her tilbys syke barn drikke med rundt 50 ingredienser, flere av dem skadelige for både tarmflora og tarmvegg.
Kumelksprotein står som andre ingrediens, maltodekstrin den tredje. Kompetansenivået på kosthold og tarmhelse i helsevesenet er skremmende.